Week 3: Wild en warm

Inmiddels zijn we al weer enkele weken thuis, maar het reisverslag van Zuid-Afrika is nog steeds niet af. Om toch wat herinneringen te bewaren, hier een verkorte weergave van de laatste week:

Vrijdag 28 september – Vandaag rijden we bijtijds naar Addo elephant park. We rijden een andere route en zien veel meer: zebra’s, kudu’s, olifanten, een jakhals en tot onze verrassing twee excusez-le-mot neukende tijgerschildpadden.
Het gaat tergend langzaam en het mannetje maakt bij iedere stoot een jammerend geluid. Bizar. Na een picknick rijden we naar een plek waar leeuwen zouden zijn. We staan wel in de file, maar zien niets.

Zaterdag 29 september – We nemen afscheid en rijden naar Port Elisabeth. We hebben een afspraak met Jacco van Ready4Life. Jacco heeft zijn zaak verkocht in Nederland en is nu vrijwilliger bij Ready4Life. Hij neemt ons mee naar een kleurlingen Township. We zien een heel ander Zuid-Afrika en hij verteld ons vanalles over de enorme complexiteit van deze samenleving. We mogen bij Maria, community-leader, in haar “shack”  kijken en zien tot onze evrbazing twee computers een wasmachine en een revolver in een piepkleine hut. Het leven is hard hier en waarschijnlijk krijgen ze volgend jaar een stenen huis. Drie Nederlandse stagiaires hebben een feestavond doorgebracht bij Maria en hadden het reuze naar hun zin (behalve het gemis aan sanitair…).  Jacco laat ons nog even los in het Vrijheidsmuseum, dat indruk maakt. Daarna lunchen we met hem en vetrekken naar het vliegveld. Het was een indrukwekkend bezoek. We vliegen naar Johannesburg en komen in het schemer aan. Na een telefoontje komt er toch een chauffeur ons halen. Het hotel, African Moon in Kempton Park, ziet er fantastisch uit en de kamers ook. Na een drankje eten we bij Dros, een enorme Amerikaans aandoende vleestent.

Zondag 30 september – We staan om 8.15 uur bij Maui om onze auto’s op te halen. We krijgen een uitgebreide instructie hoe alles werkt en wat er allemaal inzit. Het is hier lekker warm! We rijden die dag van Kempton Park naar Hazyview en komen na wat boodschapen doen aan in Nkwathle Bush Camp. We worden verwelkomd door Dagmar, van geboorte Namibische, maar jaren gereisd over de hele wereld als reisleider bij Djoser. Ze heeft twee hondjes, Mata Hari en Coco Chanle, maar later blijkt ze er nog veel meer te hebben. De camping is op terrassen, zeer goed onderhouden  en bijzonder aangekleed met allerhande tweedehands spullen: oude schoen met plantjes erin, een gieter als lampenkap e.d. We hebben een buitenkeuken tot onze beschikking. We braaien weer een lekker stuk vlees. ‘s Avonds is het warm in de daktent.

Maandag 1 oktober – Om 10.15 zijn we bij Phabeni gate van het Kruger Park. We rijden tot Skukuza en zien nauwelijks iets, alleen twee grappige dung-beetles die met een grote drol onderweg zijn. Rob bakt eieren met spek op een picknick plaats. Over een lange gravel weg rijden we terug naar Numbi gate. We zien onderwerg olifanten, zwarte neushoorns, giraffes en vlak bij de gate wat buffels. In het kamp genieten we van een pastaatje met vis.

Dinsdag 2 oktober – Om 5 uur staan we op. Dagmar vindt dat maar onzin, volgens haar hebben wilde dieren geen schema. Vlakbij Skukuza, het drukste kamp va het park, steken ineens twee mannetjes leeuwen de weg over, wow.

Als we een onverharde weg nemen aan de noordkant van de rivier en we stoppen langs de kant, zien we de eerste nijlpaarden. Verderop rijden we bijna dwars door een overstekende kudde olifanten heen. Prachtig en indrukwekkend. We picknicken op een prachtige plek met uitzicht op de rivier en tientallen (!) olifanten en nijpaarden. De Zuid-Afrikanen hebben meer oog voor hun “skottelbraais”  waar ze achtereenvolgens spel, worstjes, tomaten. Champignons en eieren in mikken. Als we eindelijk aan de oostkant van het park aankomen is het al 11 uur, bloedheet en zien we erg weinig.

Woensdag 3 oktober – Vandaag is het tijd om naar een wat noordelijker plek te gaan. We besluiten dit buitenom te doen en niet door het Krugerpark, dat kost veel tijd. We slaan eerst eten in, want bij de volgende camping is weinig te koop. Vlak buiten Hazyview ontdekken we een Belgisch bakkertje, waar we wat lekkers kopen. Ernaast drinken we een cappuccino. Het is net “payday” geweest en dus staan er lange rijen mensen voor de geldautomaat, dan pinnen we maar even niet. Even na de middag in de hitte komen we aan in het godverlaten Amanzimlotzi Bush Camp.  Andre, de eigenaar, weet zich nauwelijks los te rukken van zijn werk om ons welkom te heten. Het ziet er allemaal nogal rommelig uit en het is bloedheet. We mogen de keuken van een rondavel wel gebruiken en dat is wel handig. We maken wat te eten en gaan in de middag toch even het Kruger in. Het is toch een uur rijden voordat we echt bij Orpen gate het park in zijn. We rijden een kort stuk heen en weer en zien niet al te veel. Andre heeft inmiddels geregeld dat we in een naburig privaat wildpark morgen een tour kunnen doen.

Donderdag 4 oktober – We staan heel vroeg op om het park in te gaan. We zien weer vanalles, maar op een gegeven moment komen we bij een water waar veel auto’s staan. Er is een bonte verzameling wil op 1 plek. Een enorme kudde olifanten, zebra’s, nijlpaarden, giraffen en ver weg onder de bomen een groep leeuwen. Fascinerend. Na een uur of 11 houden we het voor gezoen, het is erg warm (33 graden). We gaan terug naar het kamp. Andre heeft het zwembad vol laten lopen met water uit de rivier. Hij doet alsof het water superhelder is, maar dat is het duidelijk niet. Het ziet er niet bijster aantrekkelijk uit, maar het is zo warm dat Joost er toch in gaat. Even later ga ik er ook maar in en daarna Rob ook. Toch wel lekker.  Aan het einde van de middag melden we ons in het private wild reservaat, Tangala, waar we plaatsnemen in een open safarivoertuig. Heerlijk om bij ondergaan de zon rondgereden te worden. Het reservaat is niet zo groot en ze gebruiken radio’s om het wild te traceren. Geeft wel een pretpark gevoel, maar dat vergeet je snel als je de dieren zo dichtbij kunt zien. Die schijnen ons niet op te merken. We zien een nijlpaard met een baby, een witte neushoorn, buffels heel dichtbij en dan een prachtige cheetah. Verderop wat geeuwende leeuwen en in een watertje een krokodil met buit in de bek.  Wel wat kunstmatig, maar toch prachtig.

Vrijdag 5 oktober – De volgende dag nemen we afscheid van Andre en rijden we via Pilgirmrest naar Sabie. Het landschap is prachtig onderweg met veel bosbouw. We komen ook nog langs een soort bungyjump in een kloof waar we even stoppen. Pilgrimsrest is vreselijk toeristisch. We kunnen van ons contante geld nog net een cappucino drinken. Intussen wordt onze auto gewassen terwijl we dat helemaal niet gevraagd hebben. In Sabie pinnen we geld, doen boodschappen en vinden een werkelijk op-en-top camping. Mooi gras en alles erop en eraan. We zoeken een plekje aan de rivier en Rob slaat aan het eieren bakken. We trutten lekker de rest van de middag in de zon en bouwen een enorm vuur. We kijken onze ogen uit naar alle kampeeruitrusting die de mensen meehebben. We tellen 1 zwarte Zuid-Afrikaan, dat is wel opmerkelijk. Wijntje erbij en flink wat bolrondjes en de avond kan niet meer stuk.

Zaterdag 6 oktober – Sabie-Joburg. De laatste dag alweer. We rijden van Sabie terug naar Maui in Johanesburg om de auto’s in te leveren. Vlak voor Johannesburg zijn de tanks toch echt leeg en dus tanken we ene heel klein beetje bij, want ze moeten leeg worden ingeleverd. Het inleveren gaat gelukkig snel en we worden met twee grote Mercedessen naar het vliegveld gebracht. Hier doen we ons tegoed aan heerlijke hamburgers met frietjes. Het is ook op het vliegveld erg warm. De terugvlucht verloopt voorspoedig en we landen zondagochtend precies op tijd in Nederland. Jaap haalt ons op en we drinken gezellig koffie met gebak bij J&J thuis. Tot onze verrassing komen Klass en Marjolein met de kindertjes ook nog even.  Thuisgekomen blijkt ‘s middags de kraan van de wasmachine kapot, dus gelijk maar even naar de Gamma. Ach ja, we kijken terug op een echt heerlijke vakantie. We vonden het bijzonder gezellig om met z’n vieren te reizen. Wat ons betreft een geslaagd experiment!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s