Week 1: Balkende pinguins en bijtende honden

Woensdag 12 september – Rob en Mirjam halen ons in Waspik om tegen 11 uur en we rijden naar Jaap en Jacomien. Jacomien heeft een lekere lunch gemaakt. Daarna brengt Jaap ons naar Schiphol. We vliegen naar London Heathrow en daar lunchen we lekker bij Wagamamma. Rob is nu al zijn leesbril kwijt! Met British Airways hebben we een prima vlucht naar Kaapstad.

Donderdag 13 september – We slapen allemaal meer of minder en exact om 5 voor 8 landen we in Kaapstad. Het regent. Tot onze verassing staat een man van de autohuur ons op te wachten en leidt ons naar een mooie Nisan Livina. Duidelijk wat minder imposant dan op de foto’s maar we zitten allemaal prima. Vervolgens rijden we richting Simon’s Town. We zijn nog wat te vroeg en dus drinken we eerst een lekkere cappucino met een gebakje op kosten van moeder Wagemakers bij The Sweetest Thing. Bedankt, het was erg lekker!

Het is kil en het regent. We doen even wat boodschappen bij de plaatselijke 7-eleven. Marion wacht ons op bij het huisje. Out of the Blue is een prachtig koloniaal wait huisje met veranda, twee slaapkamers en twee badkamers. Verder alles erop en eraan. Het uitzicht over de zee is fantastisch. Na wat dutten en lunch lopen we naar Boulders Beach waar ezelspinguins zitten. We vragen ons af waarom ze zo heten. Het zijn grappige beestjes en leuk om naar te kijken. We lopen langs de kust door het Fynbos en nemen een biertje even verderop. ’s Avonds eten we daar ook heerlijk, maar helaas worden we gedwongen om 10% fooi te geven, niet echt gezellig, maar dat hoort hier blijkbaar zo. Op de terugweg horen we een ezel, of tenminste dat lijkt zo. Dat zijn de penguins natuurlijk! Vandaar de naam, grapig. Thuis steken we de elektrisdch kachel aan want het koelt flink af.

Vrijdag 14 september – Rob en  Mir zijn vroeg op en het alarm gaat onverklaarbaar af. Een paar minuten later staat er een imposante man met kogelvrij vest voor de deur. Gelukkig loopt het met een sisser af. Afrikanen zijn nogal dol op beveiliging. Da’s wel duidelijk. Het verhaal gaat dat ze anders niets hebben om pover te praten op verjaardagen…. Na een ontbijtje gaan we op pad naar Kaapstad. De zon begint te schijnen en het ziet er ineens heel anders uit! We vinden een parkeerplekje en lopen Bo Kaap in, een wijk met leuke gekleurde huisjes. We drinken lekker koffie en verkennen de wijk. Rond 14 uur zijn we bij het beroemde Waterfront, vol met restaurantjes. We doen ons te goed aan prima fish&chips/sla bij Quay Four natuurlijk met een lekker biertje. Super. Rond half vier zijn we terug bij de auto, doen flink wat boordachsppen en rijden naar huis. Helaas kost een wegopbreking ons zeker een halfuur. Ingepakt kunnen we op de veranda nog wat drinken en twee potjes Boerenbridge (“ bollen” ) spelen. Gelukkig is het erg simpel en lukt het mij ook! Er zullen nog vele spelletjes volgen. Binnen steken we de kachel aan en Mir Maakt een lekkere salade met brood en Franse kaasjes. Prima zo!

Zaterdag 15 september – Zo, het lijkt wel 25 graden! We ontbijten op de veranda en gaan op pad richting Cape Point. Eerst stoppen we bij Rooikrans om walvissen te spotten. Het duurt even, maar dan zitten er in de verte twee walvissen. Een stuk verder komen we aan bij Cape Point, een van de zuidelijkste puntjes van Afrika. Daar is het nogal druk en toeristisch. We kopen sandwiches en willen naar Kaap de Goede Hoop lopen, maar helaas is de wandelroute ‘ under repair’. Dan lopen we maar naar de vuurtoren. Na een steile klim hebben we prachtig uitzicht en zite Joost tot onze verrassing onder ons voor de rotsen een walvis. Van boven hebben we een uniek uitzicht en we genieten er even flink van. Bij Kaap de Goede Hoop eten we onze lunch op de rotsen en poseren even bij het hek. Bij Gifkommetje maken we een leuke (steile) wandeling naar het strand. Effe uitwaaien. Het weer is super en warm. We lopen terug nog even in Simon’s Town rond en eten een ijsje. Daarna op de veranda bij ondergaande zon een lekker wijntje, een potje bollen en daarna een superbraai met een lekker biefstuk en salade. We kaarten heeeel veel.

Zondag 16 september – Al vroeg is het warm, nog warmer dan gisteren. We rijden dwars over het schiereiland een mooie route via Kommetjie langs de kust omhoog. Vlak voor Hout Baai rijden we Chapman’s Peak Drive, een smalle weg langs de rostkust. Het is inmiddels 30 graden. Het is duidelijk zondag want veel mensen zijn onderweg en aan de picknick. In het wijngebied stopen we bij Groot Constantia en lunchen er heerlijk met een salade en een fantatsiche Chardonnay. Het is druk en we moeten binnen zitten, maar met dit weer is dat geen straf. Genieten! We rijden door naar de Tafelberg en gaan met de kabelbaan omhoog, te heet om te lopen. Ik kijk maar rond naar de mensen, want mijn hoogtevrees is er wel. Boven (1070m) lopen we rond en kijken heel ver uit over Kaapstad en Cape Point. Het is prachtig helder. Erg veel Japanners zetten elkaar op de kiek. Thuis een paar rondjes bollen en een eenvoudige pasta met sla.

Maandag 17 september – Het is een stuk frisser en tijd om te verkassen. We rijden langs de kust naar Stellenbosch. Dringend tijd voor koffie! Het is nu echt koud en we pakken ons flink in. We drinken een superkoffie met een enorm stuk gebak, zo groot dat we de helft in doosjes laten inpakken om mee te nemen. We lopen het leuke platsje door en het is wel duidelijk dat hier welgestelde mensen komen, er zijn veel dure winkeltjes. We rijden door naar Franschhoek waar we tegen half twee aankoemn bij Bo la Motte (www.bolamotte.com). We zitten in Goose House en de zon begint te schijnen! Het is werkelijk een prachtig huisje, heel smaakvol ingericht en erg groot. Opgetogen treken we een fles bubbels (van de buren Colmant) open op het terras. Heerlijk hier! We willen gelijk langer blijven. Eind van de middag gaan we even internetten om accomodatie in Hermanus te zoeken en doen boodschappen bij de Pick ’n Pay. Na de borrel met een potje bollen, eten we steak van de braai. Dan snle naar binnen want het is donker en koud. Binnen doen we de open haard aan en gaan (weer) vroeg naar bed.

Dinsdag 18 september – Ai, het mooie weer is weer verdwenen en het regent. Rob en Mir zijn al vroeg naar de tourist information gegaan om te vragen waar we kunnen wandelen. Het weer is niet zo fraai en en dus lopen we een historische route door het dorp. Gids Rob geeft bij ieder gebouw gloedvol commentaar. We drinken cappucino bij een Zwitser en snuffelen in de winkeltjes. We gaan te voet naar wijngaard Mont Rochelle dat gerund wordt door de plaatselijke bevolking en vlak achter het dorp ligt. We krijgen voor 20 Rand (2 Euro) p.p. 4 prachtige wijnen te proeven. OP de terugweg naar beneden komen er blaffende honden op ons af en een ervan bijt Marijke in hara bovenbeen. Het gaat heel snel, maar al snel zit het er bloederig uit. Bij inpsectie ziet Joost twee gaten! We lichten de bewaking in en lopen naar een huisarts. Die vertelt dat hondebeten dagelijks voorkomen maar dat er gelukkig geenhondsdolheid voorkomt. Hij reinigt de wond en verbindt die en geeft antibiotica mee (ik had al DTP). Zo dat was mijn wilde Afrika ervaring! Rob haalt ons op met de auto en thuis eten we een lekkere tonijnsalade van Mir. Na wat bollen en lezen, gaan we naar Le bon Vivant. In Franschhoek zitten de beste restaurants van Zuid-Afrika, dus hier gaan we goed uit eten. Bij dit restaurant hebben ze en 5-gangemenu met wijn voor 500 Rand pp. Mir heeft eerder die dag een tafel uitgekozen naast de keuken zodat we mee kunnen kijken. Het eten is verfijnd en het is gezellig, maar we blijken nogal verwend. In Nederland zijn we toch gewend aan echte smaaksensaties en die krijgen we hier niet. Hoewel….de chocoladesouffle bij het dessert is echt prachtig.

Woensdag 19 september – Hmmm, alweer bewolking en fris weer, erg jammer dat we niet buiten kunnen zitten. We besluiten naar Paarl te rijden. We rijden door prachtig landschap. Paarl blijkt niet zo’n gezelig dorp omdat het langerekt langs een weg ius gebouwd. Rob heeft de wijngaard Laborie uitgekozen om eens langs te gaan. Dat blijkt een erg goede keus. De wijgaard ligt in de stad aan de rand op een heuvel. De zin begint te schijnen en we krijgen een zeer verzorgde wijnproeverij voor 20 Rand pp. (5 wijnen). Daarna kunnen we het niet laten om neer te strijken op het terras van het restaurant en eten een prachtige sandwich met een sprankelende Chardonnay. Zo, dat is even genieten. Daarna rijden we Paarl Mountain op en genieten van het landschap. Terug in Franschhoek shoppen we wat kaasjes, brood en sla bij elkaar. We kunnen nog even buitenzitten voor een potje bollen, maar gaan snel naar binnen bij de open haard.

Donderdag 20 september – We pakken alles weer in en rijden richting Hermanus. Een porachtige route over Franschhoek pass naar de kust. De zon schijnt gelukkig weer. We hebben nog geen accomodatie en dus gaan we in Hermanus eerst naar de informatie. Ze zijn er erg behulpzaam, maar een leuk huisje kunnen we zo niet vinden. We drinken ergens koffie en kopen bij een Belgische bakkerij een zoet boodje. We bedenken ons en gaan terug naar de Inormation en gaan toch terug om een eenvoudig huisje te boeken, omdat we toch graag van het mooi weer willen genieten en walvissen kijken. Het huisje is simpel en goedkoop (500 Rand per nacht, 50 Euro), maar valt alles mee: wel 2 slaapkamers en badkamers! Opgetogen eten we een broodje op het piepkleine, ommuurde terrasje. Snel gaan we naar de boulevard, waar we al snel wat walvissen spotten. We vinden een prachtig terras met uitzicht op zee en onder het genot van een biertje/wijntje kijken we naar de walvissen. We doen snel wat boodschappen en draaien een eenvoudige maar lekker pasta in elkaar. Helaas is er geen verwarming en dus is het nogal fris! Ons tweepersoons bed is niet best…… Voor de komende nachten maar op zoek naar iets beters

Tot zo ver een heerlijke vakantie!

Liefs, Marijke (en Joost, Rob en Mir natuurlijk)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s